Şerifali logo image
01/09/2020

Eğitim döneminin başlamasıyla birlikte ailelerin aklındaki en önemli soru; NE KADAR GÜVENLİ? Tüm tedbirleri alan ve titizlikle uygulayan bir anaokulu çocukların bulunduğu birçok alandan daha güvenli olabilir. Alınması gereken bu tedbirler nelerdir?

-        Anaokulları çocukların kabule başlamadan önce gerekli düzenlemeleri yapmış olmalıdır. Bu düzenlemeler öncelikle okulun bahçesi dahil tüm fiziksel alanlarının, oyuncakların, eğitim materyallerinin Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış özel temizlik malzemeleri ile dezenfekte edilmesidir. Bu işlem genellikle sertifikalı yapılır. Bu sertifikayı görebilirsiniz.

-        Anaokulunda görev yapan tüm personel sağlık ve temizlik ile ilgili bir eğitimden geçmişse, alınacak tedbirler ve sürekliliğinin sağlanması konusunda daha bilinçli olacaklardır.

-        Mesafe hastalığın önlenmesinde son derece önemlidir. Mesafenin korunması ve sınırlamalar ile ilgili gerekli işaretlemeler ve düzenlemeler yapılmış mı? Çocuklar için görsel materyaller son derece önemlidir. Sınıf içinde yapılan düzenlemeler, bahçede, banyoda, yemek sırasında mesafeyi korumaya yönelik görsel işaretler düzenlenmiş olmalıdır. Eğitim programı içinde mesafe oyunlarına yer verilerek çocukların davranış kazanmasına destek sağlanmalıdır. Ayrıca aileler de bu işaretlere uymalı, okul bahçesine girmeden çocuğunu teslim etmeli ve almalıdır.

-        Maske çocuklar için olmasa da tüm çalışanlar için zorunludur. Aileler çocuklarını okula teslim ederken maskeli olmalı, çocuklarla temas halinde olacak tüm personel maskelerini gün boyu düzenli aralıklarla değiştirerek sürekli takmalıdırlar. Maskeler gün içinde değiştirildiğinde ayrı bir çöp kovasına atılmalı ve diğer atıklarla karıştırılmamalıdır.

-        Anaokulunun girişinde bir dezenfektan ünitesi bulundurulmalı, kapıdan içeri girmeden önce eller dezenfekte edilmelidir.

-        Anaokuluna giren herkesin mutlaka ateşi ölçülüp kayıt altına alınmalıdır. Çocuklar ve personel için bu kayıtlar gün içinde 4 saat ara ile düzenli olarak tutulur.

-        Bina içine çocuklar ve personel dışında kimse kabul edilmemelidir. Ailelerin bu konuda ısrarcı olmaması çocukların ve çalışanların güvenliği açısından önemlidir. Görüşmeler okul bahçesinde yapılabilir. Okul içini görmek istiyorsanız tüm alanları gösteren bir video talep edebilirsiniz.

-        Her ne sebeple olursa olsun, bahçeye giren herkesin ateş ölçümleri yapılıp iletişim bilgileri ile birlikte kayıt altına alınması gerekmektedir.

-        Çocuklar sınıflarına geçmeden önce onlar için ayrılmış bir giyinme alanında üzerlerini değiştirmeli, dışarından geldikleri kıyafetlerle okul içine girmemelidirler. Bu kural personel için de geçerlidir.

-        Sınıf düzeni çocuklar arasında mesafenin korunacağı şekilde tasarlanmış olmalıdır. Uyulması gereken kurallar görseller şeklinde hazırlanmış olmalı ve sınıflarda çocukların rahatlıkla görebileceği alanlarda bulundurulmalıdır. Bu kurallarla ilgili olarak oyunlar şeklinde etkinlikler düzenlenerek davranışlar kazandırılmalı; ailelerle işbirliği içinde olunmalıdır.

-        Sınıflar düzenli olarak havalandırılmalı; çocukların sıklıkla dokunduğu yüzeyler dezenfekte edilmeli; her oda için ayrı temizlik malzemeleri kullanılmalı ve eldivenler sıklıkla değiştirilmelidir.

-        Temizlik davranışını kazandırma, el yıkama, elini yüzüne sürmeme, dirsek içine hapşırma gibi bulaşıcılığı önleyecek önemli davranışlar görsellerle hatırlatılırken etkinliklerle pekiştirilmelidir.

-        Fiziksel olarak hazırlık yapılmış olması yeterli değildir. Süreç içerisinde davranış kazandırmaya yönelik tedbirlerin alınması gerekir. Korkutmadan doğru davranışın kazanılması sağlayacak oyunlu etkinlikler çocukların bilgi sahibi sağlar.

Anaokulu ve ev arasında benzer uygulamaların olması çocukların tutarlılık içinde davranış geliştirmesini sağlayacaktır. Anaokulunun kendi içinde tedbirlerini alırken ailelere de rehberlik edebiliyor olması son derece önemlidir.

 

Elif Küçükoğlu, Dr.
  Hızlı Menü
Blog Kategorileri
EğitimSosyalVelilerGündem
  Kayıt Formu